Hlavní obsah

Rakušané nám způsobili milionové ztráty, říká bookmaker

Aktualizováno

Rakouští hokejisté svou stíhací jízdou ve třetí třetině zápasu s Kanadou připravili sázkové kanceláře o miliony. Pohyblivé kurzy během zápasů jsou nedílnou součástí mistrovství světa. O jejich principu a fungování sázek promluvil ve speciálním studiu Sport.cz v hotelu Stages bookmaker sázkové kanceláře Tipsport Miroslav Hora. Vyzpovídal ho šéfredaktor Martin Kézr.

Rozhovor s bookmakerem Miroslavem HorouVideo: Sport.cz

Článek

„Já hokej miluju od malička. Hrál jsem ho na vesnici,“ říká bookmaker Miroslav Hora, který v sázkové společnosti vypisuje kurzy nejen na letošní mistrovství světa v hokeji. „Na začátku turnaje byly jasnými favority tři týmy – Kanada, Švédsko a USA,“ říká Hora a dodává, že v průběhu šampionátu se to mění. „Jednoznačně na to reagujeme my a až pak do kurzů promlouvají názory sázkařů.“

Stejně jako se v průběhu turnaje vyvíjí výkony jednotlivých týmů, mění se i kurzy. „Teď už do toho samozřejmě vstupují aktuální výsledky a výchozí pozice týmů, takže když to vypadá, že Švédové ovládnou skupinu B, tak jsou teď největšími favority oni,“ vysvětluje Hora filozofii sázkových kanceláří.

Bookmaker tráví vytvářením kurzů hodně času, vše podléhá intenzivní přípravě. „Bereme historická data a do toho se snažíme zakomponovat tu aktuální sílu daného týmu,“ vypráví Hora.

Při vytváření kurzů berou sázkové kanceláře v potaz i sestavy týmů na jednotlivý zápas. „Samozřejmě na to reagujeme, máme vypsané kurzy na kanadské bodování a podobně,“ říká zkušený bookmaker a dodává, že vliv na výši kurzu má i gólman. „Před turnajem bych řekl, že je to jedno, ale teď už bych řekl, že Dostál je kvalitnější, takže kdybych tu informaci měl včas, tak bych to v kurzu zohledňoval.“

Největší průšvih bylo letošní MS dvacítek

Ne vždycky ale sázkové kanceláře končí v plusu. „Například na live sázkách zápasu Česko–Dánsko, které skončilo 7:4 a padlo jedenáct gólů, se prodělalo asi 9 milionů, což je obrovská částka na jeden zápas,“ komentuje Hora. „Zase naopak, když v zápase Česka s Finskem nepadl v základní hrací době gól, tak to skončilo pro sázkovou kancelář ve velkém plusu. Jednoznačně, když v hokeji nepadne gól, tak je to pro nás skvělé,“ dodává se smíchem.

Velkým překvapením nejen pro fanoušky, ale i pro bookmakery byla třetí třetina zápasu Kanady s Rakouskem, ve které Rakušané vstřelili pět branek. „Je to obrovský stres pro bookmakera, protože se snaží s tím kurzem něco dělat, ale když tam padá jeden gól za druhým, tak je to těžké,“ podotýká Hora a přidává, že i tento zápas byl pro sázkovou kancelář prodělečný. „Bylo tam asi osm lidí, kteří si vsadili na remízu v kurzu 800, takže sázková kancelář také hodně prodělala a dostalo se to do jedné z našich top 10 ztrát.“

Nešlo ale o nejvyšší částku, kterou kancelář při live sázkách na hokeji ztratila. „Největší průšvih bylo letošní MS do 20 let, když naši hráli o bronz s Finskem a padlo tam pět gólů v poslední třetině. Tam jsme prodělali asi 16,5 milionu,“ připomíná Hora zápas, ve kterém Finové vedli 5:3 a Češi dokázali utkání otočit na výsledných 8:5.

Bookmaker sázkové kanceláře Tipsport ve speciálním rozhovoru ve studiu Sport.cz v hotelu Stages promluvil i o systému pravděpodobnosti a konkurenci, největší chybě, kterou může bookmaker udělat, stresu, který zažívá nebo na který sport je nejtěžší vypsat kurz.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.